• Studii astrologice personalizate

 • „Ieșise-n calea sufletului meu

  aiurea, din trotuare, Dumnezeu,

  dar seara grea de stele și de lut

  ardea pe străzi și nu l-am cunoscut.”

  Strofa se regăsește în poezia lui Nichita Stănescu. ”Cântec vechi de lună nouă” și mi-a fost rechemată în memorie de Stellium-ul prezent în casa XII, în harta momentului de Lună Nouă din Săgetător.

  Momentul de Lună Nouă din 18 decembrie, are loc, așadar, în Săgetător, un semn Mutabil al cunoașterii, al orizonturilor largi sau lărgite ale percepției, unde intuiția și intelectul se armonizează conducându-ne spre experiențe și revelații nebănuite. Conjuncția Soare – Lună are loc însă în casa XII, în harta momentului, o casă se corespunde semnului Pești, alt semn Mutabil, și pe care o asociem cu izolarea, cu depresia, cu bolile cronice, cu dușmanii nevăzuți, dar și cu vindecarea și subconștientul ori cu spiritualitatea. Poate fi o reamintire a faptului că înțelepciunea vine și dinăuntru, din ceea ce uneori ne sperie, din ceea ce reprimăm, din suferință și prin nevoia de a ne conecta la o sursă superioară nouă. Drumul spre aceasta trece întotdeauna prin noi înșine, se deschide pe măsură ce privim cu mai mult curaj spre propriile programe subconștiente pentru a le transforma într-o forță nouă, într-o viziune nouă despre sine și despre lume. Altfel riscăm să rămânm orbi, incapabili să înțelegem magia lumii din jur, ideea de unitate, de comuniune, dar și prezența divinului în fiecare aspect al vieții noastre, în fiecare aspect al Universului.

  Ascendentul în Capricorn pare să ne îndemne spre pragmatic și concret, spre ridicarea/consolidarea unei structuri palpabile, spre repere reale care să ne ajute să dăm un sens constructiv conținuturilor subconștiente (Saturn, stăpânul Ascendentului, se găsește în casa XII, pe ultimul grad Săgetător). Acestea ar trebui să se reflecte în capacitatea de a iniția, ar trebui să se integreze în ceea ce arătăm lumii la nivel personal, dar și la nivel social (Jupiter, dispozitorul planetelor din Săgetător, se găsește în casa X). 

  Harta acestui moment de Lună nouă pare să reflecte foarte bine căutarea noastră permanentă, conștientă sau inconștientă a unității, a întregirii, încercarea de a ne recupera fragmentele irosite în relații și evenimente trecute care ne-au costat prea mult. Această recuperare presupune însă și instaurarea unor limite sănătoase în relațiile cu ceilalți, pentru ca aceștia să nu ajungă să ne împiedice în căutarea de sine. Luminătorii se găsesc în careu cu Chiron ceea ce ar putea sugera o anumită fragilitate emoțională, nesiguranțe, sentimentul că nu suntem recunoscuți pentru valoarea noastră sau frustrarea că nu reușim să ne punem cu adevărat în valoare. Ne poate ajuta însă să ne conectăm pur și simplu la optimismul și la veselia specifice Săgetătorului pentru a redescoperi în noi capacitatea/dorința de a progresa, de a redescoperi dimensiuni interioare care să ne inspire în a construi și în exterior.

  Mă gândesc că la acest final de an, Luna Nouă din Săgetător ne redă bucuria explorării emoționale, ne redă acel spirit de aventură de care avem nevoie pentru a experimenta la nivel personal, dar și pentru a ne pune în pielea celorlalți. E bine să rămânem totuși conștienți de o predispoziție spre a evada, spre a fugi de ceea ce ni se pare dificil, neplăcut, cu speranța că dă de undeva norocul peste noi și totul se rezolvă fără prea mult efort. Implicarea lui Saturn și Ascendentul în Capricorn sugerează totuși că suntem mai mult decât capabili să găsim soluții și să le și punem în practică utilizând perseverența și rezistența la efort prelungit. Cu condiția să decidem ce ne dorim cu adevărat să facem.

  Cu toate acestea, absența opozițiilor între planete, în harta momentului, ar putea sugera o incapacitate de a ieși din sine, o predilecție spre introspecție, spre bilanțuri interne și reîntoarceri spre trecut, fără a simți nevoia împărtășirii, a relaționării. Dar poate tocmai de o reconectare cu sine avem nevoie pentru a ne putea conecta în mod autentic cu cei din jur. Poate tocmai de regăsirea adevărurilor interioare avem nevoie înainte de a putea comunica sincer, semnificativ cu cei de lângă noi. Suntem îndemnați să dăm deoparte convingeri depășite și să lăsăm să pătrundă în mintea noastră lucruri noi, revoluționare, inovative, curajoase (Uranus în casa III se găsește în aspect armonios cu planetele din Săgetător).

  Săgetătorul din noi ne ajută să privim dincolo de ceea ce vedem, o calitate după care ar trebui să săpăm acum în noi cu mâinile goale. Cu siguranță este acolo, iar odată descoperită, nu vom mai trece-nainte fluierând, când divinitatea ne iese în cale din trotuare, vorba poetului, sau, cel mai sigur, din noi înșine.

X