• Studii astrologice personalizate

 • Venus tranzitează semnul Balanței începând cu 14 octombrie, până pe 7 noiembrie. Aflată în domiciliul său diurn, Venus deschide o perioadă romantică, armonioasă, în care am putea lucra la echilibrarea relațiilor cu ceilalți. Redescoperim plăcerea de a fi împreună cu alții.

  Venus se desprinde de energia practică, de Pământ, a Fecioarei și se lasă purtată pe aripile elementului Aer spre cele mai înalte idealuri sentimentale. Acestea pot fi atinse însă doar dacă între Eu și Celălalt/Ceilalți energia curge nestingherită de vanități și de proiecții, de impulsivitate ori snobism, de egoism ori, dimpotrivă, de o nesănătoasă dependență de ideea de cuplu. E nevoie de schimb, de bilateralitate, de complementaritate, de capacitatea de a fi întreg fără a afecta dinamica relațională, dar și de capacitatea de a construi conceputul de ”Noi” fără a-l știrbi pe ”Eu”.

  Tranzitul planetei Venus prin Balanța ar putea trezi sau amplifica în mulți dintre noi o predispoziție de a ne îndrăgosti de dragoste, de a deveni fascinați de ideea de căsătorie, de asociere, de cuplu. Nevoia de a coexista în parteneriat se amplifică, dar nu neapărat din cele mai bune motive și s-ar putea explora terapeutic teama unora de a fi singuri, de a-și asuma statul pe propriile picioare, fără proptele emoționale, financiare etc. De aceea, e bine să ne păzim de tendința de a ne dedica total perechii, de a ne subordona în întregime dorințelor și așteptărilor acestora.

  Desigur, persoanele cu o predispoziție nativă spre egocentrism pot avea revelații interesante de-a lungul acestui tranzit cu condiția să aibă curajul să privească lumea prin ochii celuilalt, să se lase pentru o perioadă deoparte pentru a păși în templul existenței celuilalt. În aceeași măsură, cei care își măsoară valoarea prin aprecierea, acceptarea sau iubirea pe care o primesc de la ceilalți ar putea să se piardă cu totul de propria persoană, ceea ce e păgubos.

  S-ar zice că Venus în Balanță ar trebui să aducă o eră a păcii, a bunei înțelegeri, a justeții relaționale. Dar acestea nu ar trebui instaurate prin cultivarea ipocriziei, a negării realităților personale ori relaționale, ci prin echilibrarea nevoilor personale cu nevoile celorlalți ocolind cu grijă falsa armonie și falsa acceptare. Pentru a ajunge la echilibru e nevoie să apelăm la capacitatea de detașare emoțională specifică semnelor de Aer și la capacitatea Balanței de a vedea ambele fețe ale unei situații.

  Din altă perspectivă însă, acest tranzit poate declanșa o mai mare preocupare pentru etichetă, pentru standarde sociale, pentru lux, pentru estetic, pentru a ne face plăcuți, pentru aparențe. În spatele acestora se pot ascunde însă superficialități, deșertăciuni, interese. Privind constructiv prezența planetei Venus în Balanță, am putea cu toții lucra conștient la maniere, tact, diplomație, la șlefuirea abilităților de relaționare, de socializare de la egal la egal și nu de pe poziții de inferioritate sau de superioritate.

  Harta momentului

  Dacă privim harta ingresului planetei Venus în Balanță, observăm Ascendentul momentului în Săgetător și prezența lui Venus în casa IX, casă ce corespunde acestui semn. De aceea, ar fi poate bine ca în perioada următoare să cugetăm la convingerile pe care le avem despre iubire și despre relații, dar și la modul în care relațiile cu ceilalți ne modelează filosofia de viață, aspirațiile și capacitatea/dorința de a ne depăși condiția. Să nu uităm că Balanța este și un semn al justiției, la fel ca și Săgetătorul, astfel încât căutările și regăsirile noastre romantice n-ar trebui să se îndepărteze de adevăr, de corectitudine, de fairplay. 

  Venus se găsește în careu aplicant cu Ascendentul ceea ce poate indica un conflict între idealurile noastre romantice și realitate, un puternic atașament față de ideal, atașament ce ne orbește atunci când avem de făcut alegeri sentimentale, incapacitatea de a accepta o serie de evidențe mai puțin plăcute ochiului, minții și sufletului. Și spun asta pentru că Jupiter, stăpânul Ascendentului, tocmai a intrat în Scorpion și, în casa X a momentului, tinde să expună public, așa cum se întâmplă acum în cazul scandalului Weinstein. Dincolo de strălucire, de opulență, de presupusele vieți perfecte, se deschide brusc hăul excesului de putere, al obsesiei. Poate că ar fi bine să ne întrebăm fiecare la nivel personal ce se ascunde, de fapt, în spatele minunatelor teorii pe care le avem despre parteneriate, despre valoarea acestora în viața noastră.

  În aceeași manieră, s-ar putea să fim puși în situația de a ajunge la autocunoaștere relațională punând sub semnul întrebării tot ceea ce credem că știm despre iubire, despre cei de lângă noi, dar și despre noi înșine.

  Privind însă lucrurile din altă perspectivă, este foarte posibil ca în perioada următoare să ne iasă în cale persoane care să ne contrazică credințele, se poate să fim mai atrași de oameni care se dovedesc complet diferiți de noi în înțelegerea iubirii. Și poate că în felul acesta ajungem în punctul să ne întrebăm dacă mai credem în iubire, dacă mai suntem capabili să credem în relații mai mult decât declarativ, filosofic.

  Se remarcă în harta ingresului o configurație astrologică numită Zmeu alcătuită din Uranus, Lună, Saturn și Soare. Se observă, de asemenea, că Piramida de Foc (Uranus, Lună, Saturn) activează casele psihice, casele care au de-a face cu interioarele noastre, cu inconștientul, tabuurile, temerile, sacrificiile, limitările, dar și cu vindecarea. Soarele, planeta focar, ca simbol al conștientului, aflat la dispoziția lui Venus pare să ne îndemne spre explorare și descoperirea adevărurilor interioare pentru a putea să ne bucurăm de o iubire matură, generatoare de mutații de conștiință, de revoluții interioare și de înțelepciune.

X